Derfor går du ikke ned i vekt

Mange ønsker å gå ned i vekt, men dette er ikke alltid like lett. Du tror kanskje at å droppe brus og snacks og trene litt mer, men for mange er ikke dette nok. Kanskje nettopp dette har funket for deg, og du har gått ned x antall kilo. Allikevel vil du gå ned mer, men vekten står stille. I mange tilfeller kan det faktisk hende at du hindrer deg selv i å gå ned i vekt ved å følge feil eller utdaterte råd. Dette innlegget skal ta for seg 5 vanlige feil som kan oppstå når du prøver å gå ned i vekt.

 

 1. Du fokuserer for mye på vekten
  Det ligger i uttrykket “å gå ned i vekt” at det faller naturlig å veie seg. For mange er vekten et nyttig verktøy som hjelper til meg å holde styr på fremgangen. For andre er den bare en konstant skuffelse.Vekten din kan faktisk endre seg ganske mye i løpet av en dag. Det er derfor det anbefales at dersom du skal veie deg, bør du gjøre det om morgenen før du spiser frokost. Hvor mye mat du har i magesekken og tarmene endrer seg fra tid til annen, samtidig som mengden vann du har i kroppen også spiller en viktig rolle. Vannvekten din økes for eksempel dersom du spiser mye salt en dag, da salt gjør at kroppen holder på vannet. Karbohydrater lagres som glykogen i leveren, noe som kan utgjøre rundt 500g. Utfører du en heftig sprint-økt brukes vil kroppen ta av dette energilageret, noe som igjen vil påvirke vekten din inntil du får fylt lageret opp igjen.I tillegg til dette vil forholdet mellom muskelmasse og fettmasse ha mye å si. Trener du regelmessig styrketrening vil muskelmassen din øke, mens fettmassen gjerne reduseres. Selv om dette ikke utgjør noe forskjell på vekten den første tiden, utgjør det nok en stor forskjell på hvordan kroppen din ser ut. Klær føles gjerne løsere, beltet på strammes inn og du syntes det er lettere å bære med deg matvareposene – selv om vekten ikke rører seg.Å bruke målebånd for å måle omkrets av lår, midje, hofter og armer, eller simpelthen bare kjenne at klærne blir løsere vil derfor være mye lurere. Å ta månedlige bilder av seg selv under prosessen kan også være til god hjelp, da det ofte er vanskelig å legge merke til egen fremgang!
 2. Du spiser for mange eller for få kalorier
  Ja, du leste riktig: det går faktisk ann å spise for få kalorier og dermed ikke gå ned i vekt. Dette er faktisk ganske vanlig, og en feil mange ikke er klar over selv en gang. Ved et for lavt kaloriinntak vil kroppen reagere ved å senke metabolismen (BMR). Den går med andre ord i sparemodus, fordi den tror det er matmangel. Dette skjer også dersom du går mye ned i vekt; kroppen begynner å spare på energien ved å redusere mengden kalorier du brenner. Dette kan også gjøre at du føler deg mer sulten, latere og øker søtsuget ditt. Videre kan det gjøre at du ikke går mer ned i vekt, gjerne fordi du føler deg så lei at du gir opp hele planen din om vektnedgang. Vi har skrevet mer om dette i et annet innlegg du kan lese her.På den andre siden kan det også hende du spiser for mange matvarer eller for store porsjoner av matvarer som er sunne, men som også er kaloririke, som fks. ost og nøtter. Disse to er supre og næringsrike matvarer, men spiser man for mye blir de lett en kaloribombe
 3. Du trener ikke
  Under en vektnedgangsprosess er det vanskelig å unngå å miste muskelmasse i tillegg til alt fettet som forvinner. Hvor mye muskelmasse man taper avhenger av flere faktorer. Hvis du derimot ikke trener i det hele tatt under denne prosessen, er det en mye større sannsynlighet for at reduksjonen av muskelmasse er enda større. I tillegg til dette vil også metabolismen din senkes.Hvis du derimot trener aktivt under denne prosessen minimaliserer du tapet av muskelmasse/fettfri masse, øker fettapet og hindrer metabolismen din fra a senkes. Dess mer muskelmasse du har, dess lettere er det å gå ned i vekt og å opprettholde vekttapet over tid. Å kombinere styrketrening og kardio er en god plan for å både opprettholde metabolismen under vektnedgangsprosessen og bevare den fettfrie massen. Dette leder oss videre til punkt nr. 4;
 4. Du trener ikke styrke
  Å trene styrke er utrolig viktig under en vektnedgangsprosess. Flere studier har vist at styrketrening, spesielt vektløfting, er en av de mest effektive treningsstrategiene for å øke både muskelmassen og metabolismen (BMR). Styrketrening forbedrer også kroppssammensetningen, det vil si forholdet mellom fettmasse og fettfri masse, i tillegg til at det fremmer reduksjonen av det farlige magefettet (1, 2, 3).
 5. Du spiser ikke nok protein og fiber
  Et kosthold med mye protein har mange fordeler når det kommer til vektnedgang: det kan redusere apetitten, øke metthetsfølelsen, senke helhetlig kaloriinntak, øke metabolismen (BMR) og beskytte muskelmassen under vekttapet. For å optimalisere vekttapet er det derfor viktig at hvert måltid inneholder en matvare med mye protein!

  Et kosthold som består av mye fiber fremmer også vekttapet. Dette er blant annet fordi fiber hjelper oss til å føle oss mett tidligere, slik at vi derfor ikke spiser like mye som “vanlig”. Når fiberinntaket er høyt i et måltid kan dette også føre til at noen av kaloriene fra de andre matvarene ikke absorberes (tas opp og benyttes). Én studie fant at ved å doble ditt daglige inntak av fiber kan dette resultere i at 130 kcal ikke absorberes (4). Mer om fiber kan du også lese her.

6 thoughts on “Derfor går du ikke ned i vekt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *