Det “sunneste” du kan spise

Man kan bare spise en begrenset mengde mat om dagen, så da er det lurt å velge disse matvarene med omhu. Det er for eksempel lurt å velge næringstett mat over energitett mat. Med “næringstett” menes matvarer med mye varierende næringsstoff, fks. protein, fiber, vitaminer og mineraler, over matvarer som inneholder mange kalorier og gjerne bare ett type næringsstoff, fks. karbohydrater. Under følger en liste over noen av de mest næringstette matvarene du kan spise.

Laks: ikke all fisk inneholder de samme næringsstoffene. Laks og andre typer fet fisk inneholder mest omega-3 fettsyrer,  fettsyrene som blant annet er koblet til lavere risiko for flere livsstilssykdommer. Laks inneholder også mange andre gode næringsstoff; mye protein, jod, selen, magnesium, kalium, og alle B-vitaminene. Helsedirektoratet anbefaler 2-3 fiskemåltider i uken, i tillegg til noe fiskepålegg i uken.

Kål: av alle supersunne grønne bladgrønnsaker er kål kongen! Kål inneholder store mengder vitaminer, mineraler, fiber, antioksidanter og andre bioaktive stoffer. En porsjon med 100g kål gir ca. 200% av anbefalt daglig inntak av vitamin C, rundt 300% av det anbefalte inntaket av vitamin A (fra betakaroten), og opp mot 1000% av det anbefalte inntaket av vitamin K1.

Sjøgress: kanskje ikke så vanlig i Norge, men allikevel noe av det mest næringsrike man kan spise. I mange tilfeller er sjøgress faktisk mer næringsrik enn grønnsaker fra land. Sjøgress inneholder spesielt mye mineraler som kalsium, jern, magnesium og manganese, i tillegg til at det i likhet med kål inneholder svært mange bioaktive stoffer som også kan virke betennelsesdempende og som en antioksidant. En fin måte å få i seg mer sjøgress kan være ved å spise sushi, da sushi ofte serveres med sushi i eller på siden.

Hvitløk: i tillegg til å gi matretter en kjempegod smak, er den også svært næringsrik. Hvitløk inneholder mye vitamin C, B1, B6, kalsium, kalium, kopper, selen og manganese, samt en bioaktiv ingrediens kalt allicin. Allicin har vist seg å kunne senke blodtrykket og det totale LDL kolesterolet, i tillegg til å øke det gode HDL-kolesterolet. Dette vil totalt kunne redusere risikoen hvor hjerte- og karsykdommer.

Sjømat: dette inkluderer bla. østers, blåskjell, muslinger mm. Muslinger er en av de beste kildene til vitamin B12 som finnes, der 100g gir rundt 16 ganger anbefalt daglig inntak. 100g østers gir derimot ca. 6 ganger det anbefalte inntaket av sink, opp mot 2 ganger anbefalt inntak av kopper, i tillegg til at de er rik på vitamin B12 og vitamin D.

Poteter: på tross av misforståelser de siste årene om at poteten ikke er så sunn, er den på denne listen. Dette skyldes at poteter inneholder litt av nesten alt man trenger for å overleve, og dette har blitt bevist ved at man har funnet mennesker som har levd på ingenting annet enn poteter over lengre tid. Poteter er rik på magnesium, kalium, jern, kopper, manganese, vitamin C, vitamin B, fiber og karbohydrater, i tillegg til at de er relativt kalorifattig.

Blåbær: selv om blåbær ikke er like rik på vitaminer og mineraler som grønnsaker, slår de virkelig alle andre matvarer med sitt høye nivå av antioksidanter. Flere studier har studert effekten blåbær har på mennesker, og resultatene lar seg ikke vente på: en studie fant at blåbær kan fremme hukommelsen hos eldre, en annen fant at hos overvektige med metabolsk syndrom ble både blodtrykk og mengde oksidert LDL-kolesterol redusert, mens flere andre har rapportert en positivt sammenheng mellom inntak av blåbær og redusert kreftrisiko (1, 2, 3)

Egg: er så næringsrike at de ofte refereres til som naturens eget multivitamin. I tillegg til å være rik på protein, umettet fett og vitaminer og mineraler, inneholder egg også choline, et viktig næringsstoff for hjernefunksjon, som de aller fleste får i seg for lite av. Egg er i tillegg også billig, smaker godt og er superenkelt å bruke i matlagingen. Husk at HELE egget er sunt, så å kaste bort eggeplommen er absolutt ikke lurt (på tross av all den negative oppmerksomheten plommen har fått over de siste årene)!

Mørk sjokolade: for at sjokoladen skal regnes som “sunn” og du skal få med deg alle de gode helseeffektene må du velge en med minst 70% kakao. De beste inneholder 85% kakao og mer.  Disse er rik på fiber, jern, magnesium, kopper og manganese, samt svært høye mengder antioksidanter. Studier har vist at et regelmessig inntak av mørk sjokolade i løpet av en uke kan forbedre både blodtrykket, hjernefunksjon og redusere mengden oksidert LDL-kolesterol i blodet, noe som i sin helhet senker risiko for hjerte- og karsykdom. Å spise 1-2 ruter med mørk sjokolade om dagen vil derfor være en av de beste (NAM!) måtene å berike kostholdet ditt med flere antioksidanter!

8 thoughts on “Det “sunneste” du kan spise

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *