7 faktorer som fører til magefett

Det er ingen hemmelighet at overvekt rundt mageregionen er både usunt og dårlig for helsen. Overflødig magefett regnes som risikofaktorer for utviklingen av livsstilssykdommer som diabetes type 2, hjertesykdommer, kreft og metabolsk syndrom.

For kvinner spesielt (men også menn), er en kroppsform med videre hofter enn midje (pæreform), koblet til lavere risiko for livsstilssykdommer og lavere dødelighet enn for de med epleform, karakterisert av mye fett rundt mageregionen og overkroppen generelt. Den beste indikatoren for å måle om man er i faresonen, er å måle hofte-livvidde-ratio, eller bare midjeomkretsen. Økt risiko for livsstilssykdommer forekommer med midkjeomkrets over 102 cm for menn, og over 88 cm for kvinner.

Det er også viktig å huske på at hvor man legger på seg som følge av en positiv energibalanse er svært individuelt, men for mange vil faktorene under føre til at man legger på seg mer rundt mageregionen enn andre steder på kroppen. Noen faktorer som ofte assosieres med vektoppgang, bla. overgangsalderen og genetikk, kan man ikke kontrollere, men disse 7 faktorene under kan man faktisk gjøre noe med;

 1. Sukkerholdig mat og drikke

  Svært mange har et høyere inntak av (tilsatt) sukker enn de faktisk er klar over. Flere observasjonsstuder har funnet en sammenheng mellom et høyt inntak av sukker og overflødig fett rundt magen (1, 2, 3). Én årsak til dette kan være på grunn av det høye fruktoseinnholdet i tilsatt sukker. Brus og sukkerholdige drikker gjør det lett å innta mye sukker på en kort tidsperiode, i tillegg til at man ikke får samme metthetsfølelse av flytende kalorier som ved faste matvarer. Drikker man én liten brus om dagen (fks. en Colaflaske) tilsvarer dette rett over 50g rent sukker. For å sette dette litt i perspektiv: med utgangspunkt i en voksen person med kaloribehov på 2000kcal, hvor maks. 10% av kaloriene skal komme fra tilsatt sukker, tilsvarer dette 50g. Med andre ord inneholder én brusflaske “behovet” for tilsatt sukker for en hel dag! Vi har tidligere skrevet et innlegg om hvor mye tilsatt sukker man trenger i løpet av en dag her.

 2. Alkohol

  Alkohol har som kjent både positive og negative helseeffekter. Konsumeres alkohol ved høye mengder har den alltid negative effekter, mens ved et moderat inntak av spesielt rødvin, kan den ha positive helseeffekter. Når alkohol konsumeres hindres fettforbrenningen da kroppen heller prioriterer å forbrenne alkoholen, og de overflødige kaloriene fra alkoholen lagres i stedet som fett – ofte i mageregionen. Dette er nok en av grunnene til kallenavnet “ølmage”.

 3. Inaktivitet

  En stillesittende livsstil er en av de største risikofaktorene for dårlig helse. Én studie sammenlignet kvinner som så på TV i mer enn 3 timer i løpet av en dag mot de som så på TV i mindre enn 1 time om dagen. Resultatene viste at gruppen som tilbragte over 3 timer foran skjermen (og ofte da i sofaen) hadde nesten dobbelt så høy risiko for alvorlig fedme rundt mageregionen (4). En annen studie viste også at inaktivitet bidro til raskere vektoppgang med mye fett rundt mageregionen, etter en allerede “fullført” vektnedgang. Studien viste at de som ikke trente regelmessig etter vektnedgangen hadde 25-28% mer fett rundt mageregionen enn de som trente (5).

 4. Lavt inntak av protein

  Et høyt inntak av protein gjør at du føler deg mett lenger, og dermed har et lavere kaloriinntak i løpet av dagen, samt at du får en liten økning i forbrenningen. Til kontrast kan et lavt proteininntak føre til vektoppgang over tid. Flere store observasjonsstudier foreslår at de som har et høyt inntak av protein også har lavest sannsynlighet for å ha overflødig magefett (6, 7, 8).

 5. Fruktjuice

  Fruktjuice er som mange kanskje vet en skjult sukkerbombe. Mye av fruktjuice tilsettes sukker, men til og med juice som ikke er tilsatt inneholder mye sukker. Som et eksempel på dette inneholder både 250 ml eplejuice og Cola (altså ca. en halv liten flaske) 24g sukker. På samme måte som i punkt 1 vil flytende kalorier være lettere å innta mye av, i tillegg til at du ikke får noen metthetsfølelse. Sukkeret i juice kommer i hovedsak fra frukter, men fordi det skal så mange frukter til for å lage en kartong med juice, fører dette til at sukkerinnholdet blir så høyt som det er. Juice vil på tross av dette selvfølgelig være et bedre alternativ dersom valget skulle stå mellom juice og Cola, da juicen også inneholder mange vitaminer og mineraler.

 6. Inntak av for lite fiber

  Fiber er viktig for god helse og å kontrollere vekten, da det hjelper til med en god metthetsfølelse, stabiliserer sulthormoner og reduserer kaloriabsorpsjonen fra maten (9). I en observasjonsstudie utført på over 1000 menn og kvinner i USA fant de at et høyere inntak av løselig fiber var assosiert med redusert abdominalt fett (magefett). Mer spesifikt; for hver 10g økning av inntatt fiber var det en 3.7% reduksjon i akkumulering av fettvev i mageregionen (9).

 7. For lite søvn

  Nok søvn er svært viktig for god helse. Flere studier har funnet en sammenheng mellom for lite søvn og vektoppgang, noe som inkluderer abdominalt fett (10, 11). Én stor studie fulgte 68 000 kvinner i over 16 år, og fant at de som sov under 5 timer om natten hadde en 32% større risiko for å legge på seg opp til 15kg enn de som sov minst 7 timer om natten (12).

 

One thought on “7 faktorer som fører til magefett

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *