Hva er gluten, og hvordan kan vi reagere på dette?

Det kan virke som det blir vanligere og vanligere blant mange å unngå gluten i kostholdet. Det er ofte man leser ting som “jeg blir oppblåst av gluten” eller liknende i media. Men vet de fleste egenetlig hva gluten er, eller er det bare noe man forbinder med karbohydratkilder som brød, pasta og mel. Dette innlegget tar for seg hva gluten er, og hva som faktisk skjer når vi inntar gluten.

Hva er gluten?

Gluten er i hovedsak en betegnelse på tre ulike proteiner. Disse proteinene befinner seg i et vev i kornet kalt endosperm, og de kornslagene som inneholder gluten er hvete, rug, bygg, spelt, emmer og enkorn. Havre er et kornslag som ikke inneholder gluten i seg selv, men som kan ha spor av gluten på grunn av forurensing under høstingen. Derfor er det for eksmpel ikke noe problem å spise havregryn med du ikke er allergisk, og ikke tåler spor av gluten.

Generelt er det ikke noe grunnlag for å unngå gluten, med mindre man har cøliaki eller en mildere form for allergi. Som protein bidrar det i kroppen til opprettholdelse av fysiologiske funksjoner som oppbygning av celler og vev. Gluten finnes i matvarer som ofte også inneholder mange andre viktige næringsstoffer som for eksempel grovbrød, og slike matvarer vil være gunstige for helsen, gjerne til fordel for å velge et gluttenfritt brød uten fiber.

I bakst brukes gluten som et bindestoff, ved å danne et nettverk som gjør at karbondioksidgass og vann holdes sammen slik at deigens volum og elastitiset øker. Det kan derfor tilsettes ekstra gluten i bakverk for å gjøre deigen enda lettere og jobbe med, og luftigere.

Hvordan kan vi reagere på gluten?

Cøliaki/glutenallergi: Cøliaki er en sykdom hvor kroppens immunsystem reagerer på gluten. Tynntarmen består av slimhinner med utløpere, kalt tarmtotter. Disse vil ødelegges av innflammasjon ved inntak av gluten og forverre seg ved større inntak. Dette vil kunne svekke opptaket av andre næringsstoffer fra tarmen over tid og føre til mangler, da næring tas opp via tarmtottene. Innflammasjonen vil også kunne finne sted andre steder i kroppen og ikke kun i tarmen. Hvorfor noen utvikler glutenallergi skyldes gener, men også miljøårsaker. Sterilt miljø hos spedbarn, infeksjoner eller når gluten introduseres er faktorer som kan innvirke. Hvor alvorlig glutenallergi er vil variere, men ved cøliaki skal alt av gluten eller spor av gluten unngås.

Gluteninntolleranse: En inntolleralse er en ikke-allergisk reaksjon hvor immunsystemet ikke er involvert. Ved gluteninntoleranse vil man kunne oppleve symptomer som mageknip eller kvalme. Det vil være ulik grad av reaksjon på gluten fra person til person, som ved glutenallergi. Det er ikke funnet noen fysiologiske grunner til disse reaksjonene og det er mulig at slike reaksjoner forårsakes av mer komplekse forhold enn kun gluten, eller gluten i det hele tatt, mulig psykologisk.

Konklusjon

Som en oppsummering vil det trolig ikke være noen vits å unngå gluten dersom det ikke er diagnostisert glutenallergi eller inntolleranse hos lege. Gluten som protein i seg selv er sunt og ikke noe man trenger å holde seg unna. Det som kan være lurt å begrense er raske karbohydratkilder og raffinert sukker, men dette har ingen direkte sammenheng med gluten som protein.

4 thoughts on “Hva er gluten, og hvordan kan vi reagere på dette?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *