Har du hørt om avokadoolje?

Avokado er en uvanlig frukt. Ja, for den er faktisk en frukt, og i motsetning til andre frukter er den rik på sunne fettsyrer. Noe kanskje ikke alle visste var at den også ofte benyttes til å lage olje av.

 

Selv om avokadooljen ikke er like kjent som olivenolje, i hvert fall ikke i Norge enda, er den like god å ha i matretter! Den er også svært rik på antioksidanter og sunne fettsyrer, og med dette kommer det også mange helseeffekter;

 

 • Den reduserer kolesterolet og er bra for hjertet: sammen med olivenolje har studier vist at disse oljene er de mest effektive for å øke HDL-kolesterolet, nemlig det “gode” kolesterolet i kroppen. Noen studier utført på rotter har også vist at avokadooljen kan redusere LDL-kolesterolet, som er det “dårlige” kolesterolet, i blodet, samt senke blodtrykket.
 • Den kan redusere symptomene på leddgikt: flere studier har vist at avokadoekstrakt sammen med soyabønneekstrakt kan redusere smertene og stivheten som forbindes med denne sykdommen.
 • Den kan hindre tannkjøttsykdommer: kombinasjonen med avokado- og soyabønneekstrakt har også vist seg å kunne forhindre betennelser i tannkjøttet, som ofte inkluderer blødninger, dårlig ånde og nedbrytning av vevet rundt tennene. Den gjør dette ved å blokkere et protein kalt IL1B som fremme denne betennelsessykdommen.
 • Den gjør godt for huden og fører til raskere sårheling: en studie viste bla. at en fuktighetskrem med bla. vitamin B12 og avokadoolje forbedret symptomene ved psoriasis etter bare 12 uker. En dyrestudie dokumenterte også at oljen førte til raskere heling av sår.
 • Den nøytraliserer frie radikaler: frie radikaler dannes under metabolismen, og en opphopning av disse kan føre til sykdommer som kreft, diabetes type 2 og hjertesykdommer. Antioksidanter, som avokadoer har mye av, nøytraliserer disse ved å donere et elektron, slik at de ikke gjør noen skade i kroppen.


  Oljen er også enkel å benytte under matlaging. Da den har stabile fettsyrer kan den også benyttes ved høye temperaturer. Noen tips kan være å bruke den i en salat eller i bakverk, bruke én spiseskje av den i en smoothie, benytte den som marinade med andre krydder på kjøtt under grilling, eller helle over grønnsaker i ovnen.

  Avokadoolje benyttes også som hudpleie, og finnes i flere fuktighetskremer, sminkeartikler og ansiktsmasker.

  Dersom du etter å ha lest dette har lyst å prøve denne spennende oljen bør du passe på å kjøpe den kaldpressede for å få nyte flest mulig av disse helsefordelene. Dessverre er den ikke å få kjøpt på de fleste vanlige butikker, men er nok i flere helsekostbutikker og butikker på nett.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *