5 Kostholdsmyter

Kosthold er, og har alltid vært et felt av stor interesse, og de fleste har nok hørt en eller flere kostholdsmyter. Videre følger 5 myter som i senere tid har blitt motbevist med ny forskning.

 

1) Å spise mange små måltider gjennom dagen er best da det øker forbrenningen

Å fordøye maten etter et måltid vil øke forbrenningen noe, et fenomen kjent som den termiske effekten av mat. Men det er allikevel den totale mengden energi i maten man spiser som bestemmer mengden energi som benyttes under fordøyingen av maten. Eksempelvis vil det å spise 3 måltider om dagen på 800 kcal gi samme termiske effekt som å spise 6 måltider om dagen på 400 kcal.

Studier viser at å spise 2-3 måltider om dagen har akkurat samme effekt på antall kalorier som forbrennes som det å spise 5-6 (eller flere) mindre måltider om dagen. Mange måltider kan være med på å hindre at man blir sulten gjennom dagen, og dermed fører til et mer kontrollert matinntak, men at det påvirker hvor mange kalorier man forbrenner, stemmer ikke.

Derfor vil det være individuelt om man foretrekker mange små måltider, eller færre og større måltider. Det finnes selvsagt tilstander hvor det vil være best å spise flere små måltider, fks. dersom man har diabetes. Dette er for å holde blodsukkeret så stabilt som mulig, og unngå store svingninger gjennom dagen.

clock

2) Man bør unngå egg pga. kolesterolet

Egg har lenge fått gjennomgå som den store synderen når det gjelder kolesterolet. Det har lenge vært kjent at eggeplommen inneholder mye kolesterol, og at kolesterol i kosten påvirker kolesterolnivået i blodet for noen personer. Dette er individuelt, og med mindre man allerede er utsatt, vil egg være en fantastisk kilde til proteiner, fett, vitaminer og mineraler.  Det er også viktig å huske på at et forhøyet kolesterolnivå er en risikofaktor for hjerte- og karsykdom, og ikke en sykdom i seg selv.

Nyere studier har vist at et forhøyet inntak av egg (opp til ett hver dag) ikke har sammenheng med utvikling av hjerte- og karsykdom, men på motsatt side er med på å øke HDL-kolesterolet (det ”gode” kolesterolet). Med andre ord, ingen grunn til å ikke kose seg med egg i påsken!

eggs-in-a-basket

 

3) Å spise fett gjør deg feit, så man bør spise minst mulig om man vil gå ned i vekt.

Logikken i dette utsagnet er at siden det er (underhuds)fettet som gjør at man ser feit ut, vil det å spise mer fett gi oss enda mer fett på kroppen. Dette utsagnet tas totalt ut av sammenheng, da kosthold som inneholder mye fett OG karbohydrater (og som da ofte inneholder mye energi) kan føre til vektoppgang, men dette er ikke pga. fettet alene. Flere studier har dessuten vist at dietter som inneholder mye fett og lite karbohydrat gir et høyere vekttap enn dietter som inneholder lite fett. Den eneste gangen dietter med lavt fettinntak resulterte i et høyere vekttap var når studiedeltakerne ble sammenlignet med et vanlig kosthold. Middelhavskosthold er et eksempel på dette; kostholdet inneholder typisk mye oljer, nøtter, frø og fisk.

Men det er også viktig å huske på at dietter, i følge forskning, bare vil gi resultater i en periode på ca. 6 måneder. Etter dette vil mange stoppe å gå ned i vekt, og vil ofte legge det på seg igjen når stopper på dietten. Dette fører oss videre til neste myte;

 

1205-fat

 

4) Matvarer med lite fett er alltid sunnere fordi de inneholder lite kalorier og mettet fett

Et vanlig problem med prosesserte matvarer som får mye av fettet fjernet er at de ofte smaker forferdelig, og derfor blir tilsatt en god del sukker og/eller kunstige søtningsmidler som kompensasjon.  Studier har vist at overflødig sukker er mye mer skadelig enn det naturlige fettet som finnes i matvarer.  Kroppen trenger dessuten fett for å holde celleveggene sterke, ta opp viktige vitaminer og regulere ulike hormoner. Et eksempel på dette kan være salatdressing; forskere fra Purdue University oppdaget at selv om fettfrie dressinger har lavere kaloriinnhold enn dressinger med fett i, vil disse dressingene hemme opptaket av karotenoider fra frukt og grønnsaker, noe som trengs for å beskytte cellene i kr
oppen. Dette er fordi dressinger med enumettet fett fremmer opptaket av karotenoider, og dressinger med flerumettet fett og mettet fett hjelper også på opptaket, mens når fettet blir fjernet vil dette være med på å hemme absorpsjonen.

81jXxo-DqaL._SL1500_

 

5) ”Jeg har et problem med vekten fordi jeg spiser matvarer som hvete og melk, som kroppen min ikke kan fordøye”

Dette utsagnet er ulogisk. Om man ikke kan fordøye mat betyr dette at næringsstoffene ikke absorberes, og man kan heller ikke utnytte seg av energien/kcal matvaren gir. Dette vil da på motsatt side heller føre til vekttap, ikke vektoppgang. Et godt eksempel på dette er fiber, som vi mennesker ikke kan fordøye, og som dermed ikke gir oss noe særlig energi/kcal.

6 thoughts on “5 Kostholdsmyter

 • As a reader, I don’t want to be reading a travelogue, especially in a SF/F novel. I want to read a story. Too many authors forget that the setting is just that, a setting.I’ve read way too many books where the characters or the plot were there just so the author could build his world. I object to that, I have an imagination that can do that for me. I just need someone to say, “Bloody hell, it’s freezing tonight!” and my scene is set.There was one set in a place called the Tenderloin and he’d spent half the book describing this place in such detail, I wanted to go there. Maybe I’d find the plot on my travels.Like? 0

 • Hmm it appears like your blog ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any tips and hints for beginner blog writers? I’d definitely appreciate it.

 • Hi there this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs
  use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get advice
  from someone with experience. Any help would
  be greatly appreciated!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *