Diabetes type 2

Diabetes type 2 er trolig den formen av diabetes de fleste kjenner til, og det er denne formen som er tilknyttet livsstil og sukkerinntak. Sykdommen karakteriseres av et vedvarende høyt blodsukker, grunnet mangel på hormonet insulin. Sykdommen er anslått å være utbredt blandt ca 5 % av befolkningen, men det regnes med at ca 5 % også har den uten å være klar over det.

Hva er diabetes type 2?

Diabetes type 2 er en kronisk livsstilsykdom, som skyldes mangel på hormonet insulin. Ved type to diabetes er det enten betacellene i pankreaskjertelen som produserer for lite insulin (som vet diabetes type 1), eller cellene som ikke responderer på insulinen fordi de har blit overstimulert. Dette kan skje om kroppen får for mye sukker over lang tid, slik at sukker i store mengder ødelegger kroppens naturlige funksjon av insulin. Sykdommen debuterer ved måling av høyt blodsukker ved for eksempel en OOGT test hos lege. Overvekt på grunn av høyt inntak av kaloririk og fet mat kombinert med lav fysisk aktivitet, er en viktig årsak til type 2 diabetes. 60-70% av pasientene med sykdommen er overvektige. Særlig magefedme er ugunstig, og risiko for diabetes øker med økende grad av overvekt. Arv spiller trolig også en liten rolle for utviklingen av denne sykdommen, men ikke i like stor grad som for type 1 diabetes. Her er det livsstilsfaktorer utløsende årsak til sykdommen. Diabetes type 2 debuterer gjerne senere i livet enn type 1, ofte i 40 års alderen.

Behandling

Målet med behandlingen av diabetes type 2 i likhet med diabetes type 1 er å gi pasienten et symptomfritt liv av høy livskvalitet. Ved type 2 diabetes er ikke insulininjesjeringer like sentralt som ved type 1. Det viktigste er å kontrollere blodsukkeret for å minske sjansen for akutte og sene komplikasjoner av sykdommen. Dette gjøres hovedsakelig ved et sunt kosthold, og fysisk aktivitet. Vektreduksjon er den viktigste delen av behandlingen ved diabetes type 2. Målet er ikke at pasientene skal gå på streng diett, men ha et balansert kosthold hvor blodsukkeret er viktig. Det er her anbefalt fullkornprodukter, frukt og grønnsaker, umettet fett og proteiner, og anbefalt å minske inntaket av alle typer tilsatt sukker. Fysisk aktivitet er også en viktig del av behandlingen da dette bidrar til vektnedgang hos pasienten, og øker glukoseopptaket av de ikke-insulin avhengige cellene (reduserer blodsukkeret naturlig). Fokus på et balansert kosthold, samt vektreduksjon og fysisk aktivitet er for mange med diabetes type 2 tilstrekkelig behandling av sykdommen. Det er vanlig at sykdommen forverres over tid dersom det ikke skjer en livsstilsendring, og da kan det bli aktuelt med medikamentell behandling eller insulininjeksjoner.

Komplikasjoner, oppføling og prognose

Komlikasjonene ved diabetes type 2 er de samme som ved type 1. Dett omfatter da både akutte og senkomplikasjoner. Senkomplikasjonene skyldes skader på innsiden av små blodkar som følger av for mye sukker i blodet (arteriosklerose). Dette gir nedsatt blodtilførsel og medfører skade på større blodårer, hjerte, nyrer, øyne, nerver. Personer med diabetes har også økt risiko for å utvikle kroniske sår og infeksjoner i føttene. De akutte komplikasjonene er alvorlige tilfeller av for lavt ellet for høyt blodsukker, som i værte fall kan gi diabetisk koma.

Oppfølging av sykdommen skjer hver 6. måned på sykehus/ hos lege. Utover dette bør pasienten skjekke eget blodsukker regelmessig og ellers følge behadlingsråd fra lege eller klinisk ernæringsfysiolog.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *