Hvorfor er det sunt med grove karbohydrater?

Om karbohydrater er sunt eller ikke er det stor strid om. Det er vel kjent at sukker og lyst mel ikke er spesielt sunt, men mange mener også at grove kornprodukter er fyfy! Det er sant at lavkarbo kan hjelpe deg ned i vekt, dette mye grunnet til at du dermed unngår produkter med mye sukker og fint mel, men hva med de karbohydratkildene som ikke inneholder dette, og som heller er produkter bestående av fullkorn? I dette innlegget har vi skrevet noen punkter som underbygger hvorfor du ikke trenger å frykte grove karbohydrater.

Hvorfor er fullkornsprodukter bra for oss?

 1. Fullkornsprodukter bidrar med mange næringsstoffer som kroppen har god bruk for. Fullkornsprodukter inneholder mye vitaminer som for eksempel B- vitaminer som er viktige i metabolismen vår. Uten B-vitaminer klarer ikke kroppen opprettholde normal metabolisme og utnyttelse av andre næringsstoffer. Fullkornsprodukter inneholder også endel proteiner og produkter som brød og havregryn er faktisk en ganske god proteinkilde om man spiser mye av dette, og blir derfor sett på som noen av de kildene i norsk kosthold vi får mest protein fra. Fullkornsprodukter bidrar også med mange mineraler og antioksidanter.
 2. Fullkornsprodukter inneholder også mye fiber. Fiber har veldig mange helse fordeler selvom dette er  et stoff som vi ikke bruker som næringsstoff, da det ikke tas opp i kroppen vår. Det bidrar kolesterolsenkende, senker risikoen for kreft i tarmen, bidrar til en god bakterieflora, fører til et mer stabilt blodsukker, lengre metthetsfølelse og et langsommere opptak av maten fra tarmen til blodet.
 3. Fullkornsprodukter er vist å senke risikoen for mange alvorlige og dødlige sykdommer som blant annet kreft, hjerte-karsykdom, infeksjoner, slag, respiratoriske sykdommer og generell død.  Fullkornsbrød og fullkornsfrokostblanding er de produktene som har blitt sett mest i assosiasjon med redusert risiko for sykdom.
 4. Fullkornsprodukter reduserer risikoen for overvekt/fedme. Grunnet høyt fiberinnhold vil dette bidra til å mette lenger og dermed forhindre overspising. I et review basert på 15 studier med 120 000 mennesker innkludert ble det observert at de som inntok 3 porsjoner fullkornsprodukter om dagen hadde lavere BMI og mindre magefett enn de som inntok mindre.
 5. Senker risikoen for diabetes type 2. Fiber bidrar som skrevet over til en senket blodsukkerstigning. Dersom du da inntar fiber i måltidet vil det totalt tas opp like mye sukker i blodet men dette vil skje over et lenger tidsrom og blodsukker vil dermed stige saktere og mindre insulin må frigjøres sammtidig. Det er også sett at fullkornsprodukter bidrar til å senke de fastende blodsukkernivåene og forbredre insulinsensititviteten. Dette er trolig grunnet magnesiuminnholdet i fullkornsprodukter.
 6. Fullkornsprodukter bidrar til en bedre fordøyelse. Fiberet i fullkornsproduktene bidrar til å opprettholde en god fordøyelse og minske sjansen for forstoppelse. I tillegg bidrar det også som nevnt overnfor til et sunt bakteriemiljø, noe som også er viktig for en god fordøyelse.

Under følger noen små tips til hvordan du kan innkludere fullkornsprodukter i kostholdet

 • Bruk havregryn! Her har vi skrevet et innlegg over bruksområdet med havregryn.
 • Bak med fullkornsmel. Er du glad i å bake men baker som oftest med lyst mel har det stor effekt å bytte ut alt eller litt med fullkornsmel.
 • Kjøp nøkkelhullsmerkede frokostblandinger. Disse inneholder mer fiber, og da igjen mer fullkorn enn andre tilsvarende produkter.
 • Bytt ut hvit ris med fullkornsris.
 • Bytt ut tacolefser med fullkornslefser, hvit pasta med fullkornspasta ol. Du får i det mye ekstra fiber ved å gjøre dette, og det smaker ikke stor forskjell!

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *