“Hva er sunnest?”

Jeg får ofte spørsmål om “sunnhet”. Om én matvare er sunnere enn en annen matvare, hva som er sunnest av de og de typene matvarer, og hvor sunn en viss type matvare er. Men hva legger du egentlig i ordet “sunn”, eller for den slags skyld “sunnere”, når du ber meg vurdere maten din?

Når jeg blir spurt disse spørsmålene tenker jeg ofte over hvor vanskelig det faktisk er å svare på nettopp dette. Ja, jeg kan fortelle deg at det er lurere å spise en grovbrødskive enn en loffskive, at det er mindre kalorier i en banan enn det er i en avokado, og at du holder deg mett lenger ved å spise havregrynsgrøt til frokost enn en brødskive. Men dette visste du vel fra før?

Individet som spør

Jeg tror mange forventer et klart og tydelig svar om at “jo, denne matvaren er mye sunnere enn den andre matvaren”. Men, det er ikke alltid like lett. For når alt kommer til alt er det faktisk veldig varierende hvor sunn og hvor riktig en matvare er fra individ til individ. Livssituasjon, kroppstype, aktivitetsgrad, sykdom, allergier/intoleranser og ikke minst preferanse er bare noen av de faktorene som spiller viktige roller og må tas i betraktning. Det er også disse faktorene som i størst grad definerer en matvare som “sunn” ovenfor en annen når det kommer til DEG og DITT kosthold.

Har du glutenallergi og spør meg om en hjemmelaget 100% grov brødskive (med gluten) er sunnere enn den glutenfrie bollen du kjøpte på Rema, er faktisk svaret at bollen er sunnere for deg. Det samme gjelder deg som elsker sjokolade men holder deg unna 6/7 dager i uken for så å glede deg til å spise det på lørdagskvelden. Da er faktisk det sunnere for deg og psyken din å spise den sjokoladen enn å droppe det.

img_6013

Ordet “sunt”

Hva du legger i ordet “sunt” er også veldig individuelt. Noen mener “sunt” som i færrest kalorier, andre som i minst mulig fett. Noen mener “sunnest” som i minst tilsetningsstoffer, andre mener “sunnest” som i minst karbohydrater (og gjerne da med mye tilsetningsstoffer i form av kunstig søtning). For en undervektig vil det være sunnere med god gammeldags fløte til jordbærene, mens det for en som prøver å gå ned i vekt vil være lurer å velge noe litt magrere med færre kalorier.

For det er nemlig også slik at matvarer kan ha ulike variasjoner av “sunnhet”. En matvare kan være usunn for en diabetiker fordi den har mye karbohydrater og bidrar til svingninger i blodsukkeret. Den samme matvaren kan være sunn for en utholdenhetsutøver fordi den gir rask energi og gjør at han/hun kan yte ekstra på trening. Det spørs med andre ord helt hvilke verdier av matvaren du verdsetter.

Det er derfor en helt annen sak å avgjøre hvilken matvare som er sunnest når du kjenner personen godt og vet hvilke verdier han/hun har når det kommer til mat og kosthold. Får jeg bare slengt ut spørsmålet “hva er sunnest?” uten å vite noe om hva denne personen verdsetter som en sunn matvare, er dette et tilnærmet umulig spørsmål å svare på.

Sunt for DEG

Tenk derfor over hva du legger i ordet “sunt”. Når du vet hvilke verdier du har når det kommer til mat og kosthold, så finner du nok raskt ut at det ikke er så vanskelig å bedømme hva som er sunnest for deg der og da, for eksempel når det kommer vil valg av matvarer.  Og husk – det som er sunt for deg er ikke nødvendigvis sunt for alle andre. 

3 thoughts on ““Hva er sunnest?”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *