Et godt verktøy for å spise sunnere

Prøver du å spise sunnere, å gå ned i vekt, eller enkelt og greit å bare bli flinkere på å spise riktig mengde av de ulike næringsstoffene kan tallerkenmodellen være lurt å ha i tankene. Her kan du lese litt mer om hvorfor, samt hvordan den fungerer.

 

Hva er tallerkenmodellen?

Mengden mat vi spiser har endret seg mye i løpet av de siste 100 årene. Tallerknene på 1940-tallet varfor eksempel mye mindre i størrelse enn de tallerknene vi bruker i dag. Dette endrer nok, både bevisst og ubevisst, hvor mye mat vi putter på tallerknene. Ved å bruke tallerkener i mindre størrelser kan dette bidra til at du spiser mindre porsjoner, rett og slett fordi du ikke tenker over det, og heller forsyner deg flere ganger dersom du fortsatt er sulten. Med dette mener vi ikke at du skal spise fra tefat, men heller ikke bruke de største fatene du kunne finne på IKEA og fylle dem til randen. Vi mener rett og slett en mellomting.

Når du så har funnet en tallerken med fin størrelse kan du tenke på hvordan du fordeler måltidet på tallerkenen. All mat vi spiser inneholder disse tre hovednæringsstoffene: protein, karbohydrat og fett. Den inneholder også mange andre næringsstoffer, men det er disse næringsstoffene som til daglig gir oss energi. Tallerkenmodellen da er en måte å dele inn tallerkenen din på. Den er et enkelt verktøy som kan brukes i hverdagen av både store og små, i tillegg til at den kan brukes til de fleste måltidene du spiser i løpet av dagen. Under ser du en skjematisk tegning av hvordan tallerkenen din bør se ut, dersom du er en frisk og normalt aktiv person:

8359884851_18094b66ff_m

Hvordan bruke tallerkenmodellen?

Den oransje delen av tallerkenen er for ulike proteinkilder: kjøtt, egg, fisk og belgvekster. Den gule delen viser ulike kilder til karbohydrater: poteter, ris, korn og pasta. Den lysegrønne delen viser hvor grønnsakene skal ligge. Grønnsaker er svært kalorifattige, så egentlig kan du spise så mye du vil av disse! Fettkilden i måltidet pleier som regel å være sauser og dressinger, samtidig som det ofte også er litt fett i kjøtt og fisk, samt i noen av karbohydrat-kildene. Fettet kommer også fra smør/margarin eller olje om du bruker dette til stekingen. Saus og dressing kan tenkes å være i en liten skål på siden, og kan tenkes å være 2-3 ss.

Husk at dette også gjelder dersom du spiser måltider som er mer sammensatt, for eksempel lasagne. Da kan du tenke at lasagne består av lasagneplater; altså en karbohydratkilde, kjøttdeig; altså en proteinkilde, og gjerne ost på toppen; altså en fettkilde. Da vil det være lurt å spise en god salat ved siden, slik at du får dekket alle områdene på tallerkenen. Prøv å få til en god fordeling selv om det ikke alltid er så tydelig!

Tallerkenmodellen ved vektnedgang

Dersom du prøver å gå ned i vekt, bør tallerkenmodellen se litt annerledes ut. Da bør du tenke at halvparten (2/4) av tallerkenen skal bestå av grønnsaker, 1/4 av proteinkilder, og 1/4 av karbohydratkilder. Dette er for å sikre et kaloriunderskudd, da grønnsaker som sagt tidligere er svært kalorifattige. Karbohydrater er fortsatt viktig for å sørge for at du har energi og er i stand til å holde deg aktiv gjennom dagen, og proteiner er viktig for at du holder deg mett og vedlikeholder muskelmassen.

8360947630_f2d594e43f_m

For å komme i gang med et sunt kosthold er dette verktøyet dermed supert. Det hjelper deg å huske hvordan fordelingen bør se ut, samt hvilke ulike matvarer et måltid bør inneholde!

One thought on “Et godt verktøy for å spise sunnere

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *