Trening og helsefordeler

Det er vel kjent at trening er bra for helsen, men hvorfor? I dette innlegget tar vi for oss hvordan trening kan forbedre helsen din og hvor mye du faktisk trenger å trene for å oppnå disse positive helseeffektene.

Hvor mye fysisk aktivitet trenger vi for å dra nytte av helsefordelene?

Mange tror kanskje at de må trene hardt flere timer i uken for å oppnå helsefordeler av fysisk aktivitet, men dette stemmer ikke helt. Det er anbefalt ca. 30 minutter med fysisk aktivitet for voksne om dagen, og 60 minutter for barn. Denne aktiviteten kan gjerne være en blanding av moderat og høyintensitetstrening, og du trenger dermed ikke alltid bli gjennomsvett for å ha utført fysisk aktivitet. Eksempler på moderat intensitetstrening kan være å gå fort, sykle en tur eller vaske huset. Pulsen er her høyere enn vanlig og du merker at du puster fortere. Ved høy intensitetstrening som for eksempel løping, vil du merke at du puster mye fortere enn vanlig. Dersom du fra før ikke er vant til å bevege deg så mye utover dine vanlige 3-5000 skritt, vil en 30 minutters spasertur om dagen gjøre stor forskjell helsemessig.

Helsefordelene

Trening og fysisk aktivitet er vist ved forskning å ha mange helsefordeler, både forebyggende og behandlende. På den andre siden er det også vist at fysisk innaktivitet kan være like farlig som røyking, høyt kolesterol og høyt blodtrykk. Det er vist at de som driver med regelmessig fysisk aktivitet i gjennomsnitt lever 8 år lenger enn de som ikke gjør det. Dette betyr ikke at du må være en idrettsutdøver, men gjøre en innsats for å bevege deg gjennom uken er bare positivt!

Under er det listet opp noen punkter som forklarer hvordan fysisk aktivitet fremmer god helse. Dette er ikke alt, og det er mange flere helsefordeler enn det som står her.

 • Man har lavere risiko for å utvikle hjertesykdom og høyt blodtrykk. Musklene i kroppen vår svekkes dersom vi ikke driver med fysisk aktivitet for å styrke og bygge dem opp – dette gjelder også hjertet.
 • Vektkontroll. Vekt og BMI er svært viktige faktorer for å utvikle livsstilssykdommer, og ved regemessig fysisk aktivitet er det mye lettere å kontrollere vekten. Du forbrenner mye mer dersom du er fysisk aktiv enn om du kun holder deg i ro!
 • Du vil ha lavere risiko for å utvikle diabetes type 2, og dersom du allerede har diabetes type 1 eller 2 fra før, vil det være lettere å kontrollere blodsukkernivåene ved fysisk aktivitet. En kort forklaring på dette er at  vi har ulike celler i ulike vev i kroppen, der noen av cellene er avhengige av insulin for å ta opp sukker, mens andre ikke er det. Dersom man har lite insulin (som følge av diabetes fks.) vil lite sukker også tas opp fra blodet, og man får høyt blodsukker. Fysisk aktivitet gjør at de cellene som ikke er avhengige av insulin også tar opp sukker, og vi får dermed et mye mer stabilt blodsukker.
 • Du forbedrer beinstyrken og har dermed lavere risiko for å utvikle beinskjørhet. Forskning viser at barn og unge som er fysisk aktive har sterkere sjelett enn de som ikke er det. Det er mens man er ung, frem til  rundt 20-årene, at skjelettet når sin “fulle styrke”, altså maksimal beintetthet. Etter dette punktet vil sjelettet starte å brytes ned, så det er her fysisk aktivitet i ung alder og riktig kosthold kommer nyttig fra ung alder av.
 • Fysisk aktivitet reduserer risikoen for ulike typer kreft, blant annet tarmkreft og brystkreft. Dette er fordi fysisk aktivitet hjelper kroppen til å opprettholde et sunt nivå av hormoner i blodet. Lave eller høye nivå av hormoner kan stimulere til ulike typer kreft. I tillegg er fettlagrene våre lagringssted for mange ulike kreftfremkallende stoffer, for eksempel miljøgifter. Ved fysisk aktivitet vil fett forbrennes og skadlige stoffer vil elimineres.
  Tarmbevegelsen vår blir i tillegg bedret av fysisk aktivitet og dette gjør at maten passerer raskere. Det blir da et mindre opptak av kreftfremkallende stoffer, og mer vil skilles ut med avføringen.
 • Det er også vist at immunforsvaret vårt styrkes av fysisk aktivitet. Dette kan ha en sammenheng med at makrofager, en celletype som er viktig for å bekjempe bakterier, blir flere ved fysisk aktivitet.

65482d597e272d155b447cb6f2240841

Tips til å øke den fysisk aktiviteten i hverdagen

Husk, all bevegelse er bedre enn ingen bevegelse! Dersom du ikke liker å gå på treningssenter eller syntes det er vanskelig å være aktiv, kan disse rådene hjelpe deg på vei.

 • Gå eller ta sykkelen når du skal ut, og la bilen stå. Du har sikkert hørt det før, men det er mye sant i det. Du får da fort inn de 30 minuttene med aktivitet om dagen, og kanskje går det til og med fortere enn å sitte i kø på vei til jobb om morningen?
 • Gå av bussen noen stopp før og gå det siste stykket hjem.
 • Finn en trapp i nærområdet og bestem deg for at du skal gå opp og ned et visst antall ganger. Plutselig har du vært aktiv i 30 minutter.
 • Dersom det er tungt å komme seg på treningssenteret; tren hjemme! Det er mange bra styrkeøvelser du ikke trenger noe som helst utstyr til, så her er det bare å legge seg ned på et håndkle på gulvet.
 • Tren noe du syntes er gøy! Dersom du ikke liker å jogge, ikke gjør det. Begynn på dansing, yoga eller hva som helst som du trives med.
 • Finn deg en treningskompis. Det er mye lettere å komme seg på trening om man har en avtale. Dere kan gå en tur, gå sammen på en saltime, trene styrke, jogge en tur, hva som helst –  det er ofte mer motiverende når man er flere sammen.
 • Sett opp en liste med grunner til hvorfor du ønsker å være mer fysisk aktiv. Dette vil nok gi deg mer motivasjon, og gjøre det lettere å komme seg på trening.

7 thoughts on “Trening og helsefordeler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *