Piller for langt hår, eller bare et sunt kosthold?

Det virker som det blir mer å mer vanlig å benytte seg av ulike skjønnhetstilskudd, som for eksempel piller som skal få håret til å vokse fortere, eller Betakaroten for å få brunere hud. Noen mener at det funker, mens andre mener at det bare er tull. Sannheten er at de produktene som er gode trolig funker. Men hvordan – jo, fordi de inneholder de næringsstoffene kroppen trenger for å opprettholde prosesser som fører til resultater av disse pillene. Betyr det egentlig at du bare kunne spist sunt å fått samme effekt og at det er unødvendig å bruke flere tusen kroner på piller som skal gi deg langt og fint hår? I dette innlegget har jeg sett på produktet “Haircare” som er et produkt som det stadig reklameres for på ulike blogger, og skrevet litt om hvilke næringsstoff som er viktige for hårvekst.

Hvilke næringsstoff bidrar til hårvekst?

Generelt vil et normalt kosthold med frukt, grønt, fullkorn, protein og sunne fettsyrer gi kroppen det den trenger for normal hårvekst. Nedenfor er de spesifikke næringsstoffene som bidrar ramset opp. Det er likevel ikke bare disse næringsstoffene som er viktige for hårvekst. Næringsstoffene vi inntar virker sammen i kroppen slik at resten av næringsstoffene vi inntar også vil være viktig.

  • Vitamin A: cellene i kroppen trenger vitamin A for å vokse, derfor også håret.

  • Vitamin B: B- vitaminet biotin er særlig viktig for hårvekst.

  • Vitamin C: C vitaminer bekjemper frie radikaler, som kan hemme hårvekst om de er tilstede i stor grad, og ikke blir bekjempet av antioksidanter.

  • Vitamin E: virker likt som vitamin C.

  • Vitamin D: vitamin D er viktig for hårvekst, selv om grunnene enda er noe ukjent. Det er bevist at vitamin D bidrar til dannelse av porer i hodebunnen hvor håret vokser.

  • Jern: bidrar til at blodcellene kan frakte oksygen til resten av kroppens celler, noe som også er helt nødvendig for cellevekst.

  • SInk: er viktig for dannelse av hårvevet og dermed også hårvekst.

  • Protein: er også viktig for dannelse av hårvevet, da proteiner er kroppens “byggesteiner”.

hair1

Bildet viser “de beste matvarene for et sunt hår”. Med dette menes hvor man får flest næringsstoffer som er viktige for hårvekst. 

Hva inneholder Haircare?

Haircare (1) er et kosttilskudd i pilleform som inneholder sink, selen, biotin, kobber, hirse og ølgjær. Sink, selen og kobber er mineraler, biotin er et B-vitamin. Ølgjær er en sammensettning av ulike næringsstoffer, og hirse er en gruppe ulike kornplanter. Ølgjær og hirse vil derfor bidra til vitaminer og mineraler i tillegg til de andre mineralene som er tilsatt. Som vi ser her er det ingen mirakelkur som er tilsatt i disse pillene, det er bare næringstoffer. Grunnen til at dette preparatet trolig funker er derfor fordi det inneholder de næringsstoffene som bidrar til økt hårvekst.

Konklusjon

Som vi nå har sett så er egentlig bare Haircare en sammensettning av ulike næringsstoffer som du også får i deg gjennom et normalt kosthold. Dersom du har et mangelfullt kosthold vil du se dette på håret. Hårtap er et resultat som oppstår ved mangel av de ulike næringsstoffene som er ramset opp over, og det er derfor også noe som går igjen hos personer med alvorlige spiseforstyrrelser.

Tilfører du da kroppen kosttilskudd i form av Haircare-tabletter vil du se en forskjell på håret, men det vil du også om du spiser disse næringsstoffene som mat. Det er også vist ved forskning at tilskudd virker best på de som har mangler, i forhold til de som har normale nivå av næringsstoffene. Det er derfor mye mer lønnsomt å spise sunt og variert, enn å bruke mye penger på produkter som inneholder næringsstoffer som finnes i helt vanlige matvarer  🙂

Kilder

  1. http://careandrepair.no/products/haircare/

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *