Er brød sunt?

Det er mange ulike meninger om brød og andre kornprodukter i dagens samfunn. Noen mener det er en super kilde til sunn og riktig næring, mens andre uttaler seg om at dette er noe vi bør styre unna og personlig syns jeg det blir fler og fler som mener det. Det at brød startet og bli sett på som usunt tror jeg kom mye frem med lavkarbobølgen i 2011, og fitnessbølgen som herjer i dag. Det ble skrevet og utalt at man skulle holde seg unna brød da karbohydrater gjorde folk tykke, og de som stiller i fitness og liknende i dag unngår gjerne brød. Folk, innkludert meg selv tar til seg slike uttalelser, og i frykt for at brød gjorde meg dårlig i magen, oppblåst og var usunt, unngikk jeg dette i nesten ett år.

I dag har jeg studert ernæringsfysiologi i tre år og jeg har skjønt at det ikke er så enkelt. For det første spørs alt hvor mye du spiser og hvilket brød du velger. Folk sier at og spise variert er best, og det er faktisk en grunn til det. Loff bidrar ikke med særlig mye næring, men ett grovt brød derimot er kjempefint. Det bidrar med vitaminer, mineraler, fiber og karbohydrater som alle behøver. Disse stoffene har mange direkte virkninger på kroppen og å velge brød som en stor del av kostholdet er derfor lurt. Selvfølgelig inneholder også brød noen stoffer som kan virke negativt på kroppen vår i store mengder, men disse mengdene er ikke store nok til at man ikke annbefaler brød som en del av ett normalt kosthold. Jeg har sett ulike kommentarer og innlegg på blogger tidligere om alt av mulige kjemikaler og liknende fra brød, og ja det er det. Men det er det i all mat, og det er mengden som teller. Dersom den hadde vært faretruende stor i brød hadde ulike kontrollsystemer grepet inn og tatt brød vekk fra annbefalingene.

IMG_20140729_081851

 

Videre vil brød som alt annet, men ikke nødvendigvis mer enn noe annet kunne gjøre deg tykk. Fett akkumuleres når vi har en for stor mengde energi inn i forhold til ut. Dette gjelder alle matvarer uansett hvilke næringsstoffer energien kommmer fra. Dersom mann ønsker og gå mye ned i vekt kan det være fint og unngå mye karbohydrater da glukose i blodet setter fettforbrenningen ned, der og da. Dette er ett veldig komplekst system og ingenting man trenger og tenke på ved et vanlig balansert kosthold. Har man en sunn og frisk kropp klarer den og regulere forbrenningen sin selv og dersom man spiser normalt og variert vil forbrenningen også fungere normalt.

Det kan godt hende at noen trenger og unnngå brød fordi de har irritabel tarm, er gluteninntollerante ol og det er helt greit. Likevel syns jeg det dukker opp fler og fler som sier at de blir oppblåste av brød. Jeg har selv vært der, men da jeg snudde tankene mine ble jeg plutselig ikke like dårlig i magen av brød lenger. Dette skyldes trolig det faktum at stress senker tarmfunskjonen. Da jeg trodde at jeg reagerte på brød ble jeg stresset dersom det ble tilbydd, fordi jeg trodde jeg skulle bli dårlig. Dette kan ha vært grunnen til at jeg da også faktisk ble dårlig, nettopp fordi jeg ble stresset. Jeg gikk derfor inn med innstillingen om at jeg ikke lenger ragerte på brød, og det funket veldig bra. Nå og da kan jeg bli oppblåst etter et brødmåltid, men det kan det også være andre faktorer som spiller inn på.

nam

Jeg syns derfor at dersom man er glad i brød, grov pasta, grov pizza, ris, knekkebrød og selvfølgelig fine produkter i litt mindre mengde, er dette helt unødvendig og ekskludere det/ få dårlig samvittighet for og spise det. Hvis målet ditt er og få så lav fettprosent som mulig- ja kanskje, men det er ikke nødvendigvis gunstig det heller. Dersom du ønsker ett sunt og variert kosthold ser jeg ingen grunn til og utelate grovbrød da det er sunt, godt og lettvindt. Jeg syns derfor det er synd og se hvordan mange, spesielt bloggere og andre med påvikrning slenger ut kommmentarer om at brød ikke er bra, at de blir dårlige og liknende. Folk tror på det, spesielt dersom man ikke mye ekstra kunnskap omkring dette. Vi trenger ikke gjøre kosthold og ernæring vanskeligere enn det egentlig er, og brød er i hvertfall ikke noe man trenger og ha dårlig samvittighet for og spise. For variasjonens skyld er det ikke nødvendig og spise brød til både frokost og lunsj hver dag, men dette er ikke fordi brød er usunt, men for og sørge for at man får alle næringsstoffene man trenger og ikke kun en del. Dersom man velger grovt ser jeg derfor ikke problemet med og innkludere kornprodukter i kostholdet. Verken for helsen, huden, vekten, trøttheten eller hvilke andre grunner folk måtte ha for og mene at det er usunt! Spis og kos deg, og vær litt kritisk til ting du leser, spesielt på blogger, i aviser og liknende. Mange har ikke noe kunnskap om de de plutselig ender opp med og skrive i media, selvom det kanskje virker sånn 🙂

4 thoughts on “Er brød sunt?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *